Οι εικόνες και οι φωτογραφίες που προέρχονται από ιδιωτικά αρχεία, να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Translate

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΙΣΤΟΡΙΑ ΨΑΧΝΩΝ ( 5 ) ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ

                                                             
      ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΟΤΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ  ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ  ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ  ΤΗΝ   ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΑΠΟ ΣΤΟΜΑ ΣΕ ΣΤΟΜΑ  ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΓΕΝΙΑ. ΞΕΚΙΝΩ ΜΕ ΤΟ ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ "ΒΡΥΣΑΚΙ" Η "ΒΡΥΣΑΚΙΑ" ΚΑΙ  ΠΩΣ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΥΤΗ . 
                    
                                                                              
                                                                     ΒΡΥΣΑΚΙΑ
    ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ  18ου ΑΙΩΝΑ  ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΟΦΟ ΟΥΡΔΙ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΑΡΚΟ  ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΗ, ΥΠΗΡΧΕ ΠΗΓΗ ΜΕ  ΒΡΥΣΟΥΛΕΣ (ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΄50 ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ) ΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ  ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΕΚΕΙ ΥΠΗΡΧΕ "ΚΟΥΒΕΛΙ" ( ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΓΟΥΡΝΑ) ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΤΑΝ ΝΕΡΟ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.
     ΤΟ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΝΕΡΟ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΣΑΝ ΦΥΛΑΚΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΛΟΦΙΣΚΟ ΚΑΙ ΦΥΛΑΓΑΝ ΤΗΝ ΒΡΥΣΗ ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ.
        ΚΑΠΟΤΕ, ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821,  Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΞΗΡΑΣΙΑ. ΤΑ ΣΠΑΡΤΑ ΕΙΧΑΝ ΞΕΡΑΘΕΙ, ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΕΦΕΡΑΝ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΗΤΙΑΝΕΥΑΝ ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ. 
    ΕΝΑΣ ΠΡΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΡΙΕΖΩΤΗ, ΟΝΟΜΑΤΙ ΚΡΙΕΖΩΤΗΣ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ, ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΡΟΠΟ ΝΑ "ΚΛΕΨΕΙ" ΝΕΡΟ. ΝΤΥΘΗΚΕ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΟ ΑΧΝΙΣΤΟ ΠΙΛΑΦΙ (ΙΕΡΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ) ΠΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΨΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΑ . ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΦΥΛΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΝΕΡΟ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΟ ΠΙΛΑΦΙ. Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΙΛΑΦΙ ΚΑΙ  ΚΛΩΤΣΗΣΕ ΤΟ ΓΕΡΟ. Ο ΚΡΙΕΖΩΤΗΣ ΘΥΜΩΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ. ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΤΡΩΓΕ ΜΕ ΒΟΥΛΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΤΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΠΙΛΑΦΙ  Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΛΙΘΑΡΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ. ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΜΑΖΕΨΑΝ ΣΤΑ ΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΣΟ ΝΕΡΟ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ. ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΟΛΕΙΠΟΝΤΑΙ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ ΤΟΝ ΚΡΙΕΖΩΤΗ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΛΕΦΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΜΑΤΟΛΟΣ.


ΚΑΠΟΥ ΕΔΩ ΗΤΑΝ Η ΠΗΓΗ Η ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ " ΚΟΥΒΕΛΙ"

  ΣΤΙΣ 15-7-1821, ΣΤΑ ΒΡΥΣΑΚΙΑ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΡΥΣΑΚΙΩΝ , ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟ, ΚΟΤΣΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥΣ.



Η ΘΕΣΗ "ΟΥΡΔΙ" ΣΤΑ ΒΡΥΣΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Η "ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΡΥΣΑΚΙΩΝ"

                                                      ΑΛΛΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ
                                                       ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ


   ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΣΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΕΙΧΕ ΤΡΕΙΣ ΓΙΟΥΣ, ΜΙΑ ΜΟΝΑΚΡΙΒΗ ΚΟΡΗ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΨΥΧΟΚΟΡΗ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΝΑ. ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΙΚΙΣΕΙ. ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΤΟΝ ΕΥΦΟΡΟ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ.
    ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΕΛΑΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΑΥΛΗ". ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΡΗ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ "ΜΠΟΤΣΙΚΑ" ΜΕΧΡΙ ΤΟ "ΟΥΡΔΙ". ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΒΟΥΛΓΑΡΙΝΑ".
  ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΤΟΚΟ ΤΟΝ  ΙΜΠΡΑΗΜ  ΑΓΑ, ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΟΓΙΑ. ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΣΤΟ ΙΜΠΡΑΗΜ ". ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΙΟ, ΤΟΝ ΚΑΤΣΑΜΠ ΑΓΑ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΜΠΡΑΗΜ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ "ΑΓΙΩΡΓΗ", ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ". ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΓΙΟ, ΤΟΝ ΜΠΑΡΙΑΜ ΑΓΑ ΕΔΩΣΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ. ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ  "ΜΠΑΡΙΑΜ".
                                    ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΚΑΙ Η ΚΑΣΤΕΛΑ ΜΕ  ΤΟΝ  ΚΑΜΠΟ ΤΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: